ASZTALI SZÁMÍTÓGÉP VS LAPTOP: MELYIK AD NEKÜNK NAGYOBB TERET?

ASZTALI SZÁMÍTÓGÉP VS LAPTOP: MELYIK AD NEKÜNK NAGYOBB TERET?

Amíg 20 évvel ezelőtt nem is igazán gondoltunk bele abba, hogy egyszer majd mindenki laptopokkal fog mászkálni fel-alá a városban és különféle kávézókban ücsörögve dolgoznak majd az interneten keresztül, addig ez mára mindennapos jelenséggé vált.

Akkor még egyértelmű volt, hogy a döntésünk az asztali számítógépekre fog esni, most már azonban kevesebben döntenek a fix munkaállomás mellett. 

A legtöbb cégnél a korábbi asztali számítógépeket szintén laptopok váltják fel és egyre több cégnél találkozunk ezzel a megoldással. Vannak azonban olyan komoly tervezési munkálatok, ahol még mindig érdemes céges szinten egy-egy asztali állomásba fektetni, de nézzük is át, nekünk mi mellett érdemes leadni a voksunkat!

 

Az asztali számítógépek fénykora

Sokan elmondhatjuk magunkról, hogy annak idején az első számítógépünk még egy asztali csoda volt, amin lelkesen pötyögtük be az első MSN üzeneteinket. Aztán megjelentek a laptopok és szép lassan le is tárolták a piacot, ma már a szabadúszó életformát szinte el se tudnánk képzelni nélkülük. 

Ennek ellenére a pc-knek még ha kisebb is, de igen erős létjogosultságuk van és sokszor sokkal jobb ár-érték arányúnak számítanak a laptopokhoz képest. Az innováció itt sem állt meg és egyre komolyabb teljesítményű gépek jelennek meg, amik kenterbe verhetik egy-egy laptop erejét. Nézzük meg, mik a legjobb érvek, amik az asztali számítógépek mellett szólnak!

 

Ár-érték arány

A laptopok esetében az elsődleges szempont, hogy a lehető legkisebb és legkönnyebb megoldások kerüljenek bele, ami igaz a harvertől kezdve minden alkatrészre. Ezzel szemben az asztali gépeknél ez a szempont nem is játszik, így nem kell rengeteg pénzt elkölteni ezekre a fejlesztésekre. 

Ha kinézünk magunknak egy laptopot és keresünk egy hasonló tudású pc-t, az árak szembetűnőek lehetnek, sőt sok esetben akár a dupláját is fizethetjük érte. Így nézve az asztali gép választása pénztárca barátabb megoldásnak tekinthető.

 

Papír, Írószer, Irodaszer, Iskola és Hobby, Bútor, Üzemeltetés, Irodatechnika, Biztonságtechnika, Laptop

mobile telefon, laptop Papír Irodaszer Iskola és Hobby Bútor Üzemeltetés Irodatechnika Biztonságtechnika laptopok online marketingPapír, Írószer, Irodaszer, Iskola és Hobby, Bútor, Üzemeltetés, Irodatechnika, Biztonságtechnika és Laptop

Virágbolt, mágnes, iratmegsemmisítő, lime roller, ceruza, olló, tűzőgép, golyóstoll, permanens, ecsetfilc

rendelés virág mágnes iratmegsemmisítő lime roller ceruza olló tűzőgép golyóstoll permanens ecsetfilcVirágbolt, mágnes, iratmegsemmisítő, lime roller, ceruza, olló, tűzőgép, golyóstoll, permanens, ecsetfilc

feliratok, pompom, házassági évforduló, esküvői torta, lánybúcsú, farsangi jelmezek, halloween dekoráció, farsangi jelmez, mályva, pom pom

feliratok pompom házassági évforduló esküvői torta lánybúcsú farsangi jelmezek halloween dekoráció farsangi jelmez mályva pom pomfeliratok, pompom, házassági évforduló, esküvői torta, lánybúcsú, farsangi jelmezek, halloween dekoráció, farsangi jelmez, mályva, pom pom

Laptop, Notebook, Okostelefonok, mobil telefonok, Smart TV, Xbox one, PS5, Samsung, Huawei

Fejleszthetőség

Amikor megvásárolunk egy laptopot, azzal megszabjuk annak fizikai kereteit, vagyis meg van adva, min belül gazdálkodhatunk. Ezzel szemben az asztali gépekben bőven van plusz hely arra, hogy ha kedvünk és szükségletünk úgy tartja, fejlesszük számítógépünket. 

Ha értünk egy kicsit a szereléshez, egy asztali gépet akár mi is szétszedhetünk és beépíthetjük az új alkatrészeket, ami a laptopoknál cseppet sem ajánlatos, hogy mi kezdjünk bele szakmai segítség nélkül. Amennyiben szükségünk van egy erősebb processzorra, plusz memóriára vagy új videókártyára, ezt könnyedén variálhatjuk. 

Ez két dolgot is jelent. Egyrészt nem kell egyből rengeteg pénzt invesztálnunk, lehetőségünk van szép lassan is fejleszteni gépünket, ha úgy engedi meg a pénztárcánk. Másrészt az idő és a technológia előrehaladtával nem kell teljesen új gépet vásárolnunk, elegendő az elavult alkatrészeket cserélni. Vagyis az asztali számítógép környezetbarátabbnak is mondható, hiszen nem megy az egész gép a kukába, ha korosodik a rendszer.

 

Javíthatás és takarítás

Ennek a szempontnak az okai valahol az előző érvekben gyökereznek. Asztali gépünket könnyen szétszerelhetjük és cserélhetjük az elromlott alkatrészeket, és mindezért nem kell szervízköltséget fizetnünk. 

Emellett a tisztítása is sokkal egyszerűbb, hiszen a gépház levételével már ott is vagyunk, ahol lennünk kell. A laptopokban ezzel szemben minden pontosan illeszkedik, a lehető legszorosabban, így azokat leginkább csak szervízekben érdemes javítani és takarítani.

 

A laptopok fénykora

Manapság már a piaci többlet egyértelműen a laptopoké és sosem gondolt eredményeket érnek el technológiai szinten is. Sőt rengeteg olyan gépet találunk, ami simán vetekszik egy asztali számítógép tudásával, mindez egy kis laptopba elrejtve. 

 

Hordozhatóság

Az első és legszembetűnőbb érv a laptopok mellett, hogy olyan szabadságot ad, amit egy asztali géppel sosem tudnánk elérni. Bárhová magunkkal vihetjük, tárgyalásokra, utazásokra, ami nem csak a freelancer életmódban nagy előny, de az irodai munka során is nagy segítség. Ezt a tulajdonságot pedig olyan tényezőkkel erősítik, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni, ugyanis a hordozhatóságért ma már szinte semmiről sem kell lemondanunk.

A mai laptopokat már extra erős akkumulátorokkal szerelik fel, melyeknek páratlan élettartama és üzemideje van, így nem kell attól tartanunk, hogy gépünk egy órán belül lemerülne, vagy egy év után új akksit kellene vennünk.

Lehet, hogy ez igaz volt a 10 évvel ezelőtti gépekre, de ma már ez nem jelent egyáltalán problémát. Mindezért ráadásul nem is kell nagy árat fizetnünk. 

Ráadásként igyekeznek minél kisebb súlyú gépeket tervezni, simán találkozhatunk 1000 grammos laptopokkal és nem kell súlyos kilókat cipelnünk, ha emellett a megoldás mellett döntünk. Ha pedig online munkát végzünk és közben szeretnénk elutazni a világ másik felére, ez sem jelent akadályt egy laptoppal.